Visi mėgstame mielus, mažus, žaismingus ir visada skanius keksiukus. O kokia gi šio gardumyno, užvaldžiusio pasaulį, istorija?

Tam tikros formos pyragėliai egzistavo nuo senų senovės, o šiandien pažįstamus apvalius pyragėlius, dekoruotus glaistu, galime rasti jau XVII amžiuje. Tačiau tikrą populiarumą jie įgavo tobulėjant kepimo priemonėms: geresnėms krosnelėms, metalinėms pyragėlių formoms bei atsiradus rafinuotam cukrui. Neįmanoma pasakyti, kas iš tikrųjų pagamino pirmąjį keksiuką.

Keksiukai su istorija

Kaip atsirado keksiukų arba “cupcakes” (angl. puodelio pyragėlis) pavadinimas?

Pirmą kartą „cupcake“ pavadinimas randamas 1828 m. Eliza Leslie kulinarijos knygoje. XIX a. amerikiečių autorė ir namų šeimininkė Eliza Leslie parašė keletą populiarių kulinarinių knygų, beje, taip pat parašė ir keletą etiketo knygų.

Be abejo, maži pyragėliai be ypatingo pavadinimo egzistavo iki 1828 m. Pavyzdžiui, XVIII a. buvo karalienės pyragėliai (angl. queen cakes), kurie buvo labai populiarūs, nes jau tuomet buvo atskiri, “porcijiniai”, vienam žmogui skirti gardėsiai. Taip pat 1796 m. Amelia Simmons receptų knygoje „Amerikos kulinarija“ randama nuoroda: „pyragėlis, kurį reikia kepti mažuose puodeliuose”.

Tačiau dauguma maisto istorikų kaip reikšmingiausią pripažįsta Eliza Leslie 1828 m. keksiukų receptą, todėl Eliza ir yra vadinama “Keksiukų motina” (angl. Cupcake mother).

keksiukai

Keksiukai – pasaulio rekordininkai

Remiantis „Guinness World Records“, didžiausias pasaulyje keksiukas svėrė 1 176,6 kg ir buvo iškeptas Georgetown Cupcake Sterlinge (Virdžinija) 2011 m. lapkričio 2 d.

Brangiausias pasaulyje keksiukas buvo kremu puoštas keksiukas, kurio vertė 42 000 USD. Jis puoštas devyniais 0,75 karatų apvaliais deimantais ir baigtas vienu 3 karatų apvaliai pjaustytu deimantu. Šį keksiuką – deimantą 2009 m. balandžio 15 d. sukūrė Areen Movsessian iš kompanijos “Classic Bakery” Gaithersburgo mieste, Merilando valstijoje, JAV.

Keksiukai tampa ne tik gardumynu, bet savotišku reklaminės žinutės nešėju.

keksiukai

Keksiukai visiems skoniams

„Bijolos“ meistrai kuria ir klientus džiugina keksiukais, kurie ypatingi ne tik skoniu, bet ir savo puošyba. Nuo jaukiam rytui ar mielai poilsio akimirkai skirto pyragėlio iki puošnaus, dekoru stebinančio ir šventę puošiančio keksiukų rinkinio – kiekvienas išsirinks mieliausią ir gardžiausią. Neabejojame, kad ir šių metų tendencijose keksiukai neužleis gardaus lyderio pozicijų!

keksiukai