Kokias madas demonstruos tortai šiemet?
Pokalbiui apie tortų ir desertų madas, tendencijas pakvietėme Rimą Tataurovę, „Bijolos“ gamybos vadovę.
Kiek dažnai keičiasi tortų, desertų mados, kas sezoną ar rečiau?
Mados, galima sakyti, yra visose srityse. Kartais jos būna pagrįstos emocijomis, padiktuotos rinkodaros specialistų, o kartais – mokslo, inovacijų ir patirties.
Pirmiausia nelabai įmanoma sulyginti tortų ir desertų madų. Taip pat verta atskirti skonio/naudojamų ingredientų tendencijas ir puošybos madas, pastarosios yra labiau dinamiškos.
Individualiai kuriami tortai
Tortai dažniausiai gaminami individualiai, tuomet įprasta vadovautis asmeniniu poreikiu, o ne vyraujančia mada. Pas mus ateinantis žmogus tortą mato kaip savo šventės akcentą ir labai svarbų atributą. Kiekviena šventė yra individuali ir išskirtinė, o torto pasirinkimas prasideda nuo svarstymo apie jubiliatą, gimtadienio solenizantą/-ę bei svečius, bendrą šventės nuotaiką, siekiamą sukurti atmosferą. Kas man ir mano svečiams artima, kas patinka, kas atspindi mano ar šventės „kaltininko“ asmenybę, kas estetiškumo ir skonio prasme tenkina?
Atsakius į visus klausimus, visada gauname unikalų projektą, kuris gali būti laikomas vienetiniu ir unikaliu konkretaus žmogaus projektu. Čia lemia ne mada, svarbu tai, kad tortas taptų kūriniu konkrečiam žmogui su atskirais išskirtiniais poreikiais.
Žinoma, turime ir klasikinių tortų tai “ Magija”, “Pistacijų”, “ Traškutis” . Šiuos tortus žmonės dažnai vertina dėl jų patikrintų ir tradicinių skonių.


Pirmiau vaizdas, po to skonis
Saldumynus iš tiesų „valgome“ dviem būdais – pirmiausia – akimis, o po to – iš tiesų. Jei vaizdas mums nepatiks, net pats kruopščiausiai, iš pačių brangiausių ar sveikatai palankiausių sudedamųjų dalių pagamintas tortas bei pyragėlis taip ir liks nepaliestas. Todėl labai didžiuojamės savo meistrais, kurie tam, kas skanu, dar suteikia tokį vaizdą, apie kokį tik galima pasvajoti.
Kasmet išryškėja viena ar kita mados tendencija, bet ji gyvuoja ne vieną sezoną. Pavyzdžiui, prieš maždaug penkerius metus buvo populiarūs du dalykai – itin dideli, penkių ar net daugiau aukštų tortai arba tik aptepti kremu – juos floristai dekoruodavo gyvomis gėlėmis. Tokių užsakymų yra ir dabar, tačiau pastebime, kad vis dažniau tortas derinamas prie bendros šventės temos, dekoracijų, nuotakos suknelės atspalvio. Tad, vestuvėms esame gaminę įvairiausių spalvų tortų – nuo juodų iki rožinių.
Pastarųjų kelių metų mada, diktavusi futuristinį saldumynų dizainą, taip pat slopsta. Vėl grįžtama prie aiškių formų, papuošimų.
Kas naujo desertų gamyboje?
Kiek kitaip galima kalbėti apie desertų pasaulį. Lietuvoje galima pastebėti, kad madoms įtaką daro pačių konditerių parsivežtos naujienos iš pasaulio. Kadaise tai buvo „macaroons“, prancūziški veidrodinės glazūros desertai, eklerai, veganiški desertai. Vėliau šios naujienų mados tapo įprastais, pamiltais ir mėgstamais produktais. Šiuo metu rinką pradėjo veikti socialiniuose tinkluose matomos naujienos, sklaida labai didelė, todėl bendrų desertų mados įgauna pagreičio ir Lietuvoje, pavyzdžiui, šiuo metu pamažu sklinda atgarsis apie netradicinius Niujorkietiškus kruasanus. Kartais mados atsiranda kiekvieną sezoną, kartais kas keletą.
Saldus stalas: stilius ir įvairovė
Saldaus stalo mados iš tiesų egzistuoja. Ir kalbant ne tik apie dizainą, bet ir skonio savybes. Turbūt nieko nenustebinsime, jog skanėstai be pridėtinio cukraus, be glitimo ar laktozės, su natūraliais ingredientais dabar karaliauja – jų pageidaujančiųjų kiekis didėja kasmet. Tačiau meilė klasikai ir tokiems tortams, kaip „Napoleonas“, „Magija“, „Lazdynas“, „Bajorų“ kol kas yra itin karšta – žmonės vertina tai, kas jiems primena vaikystę, atgaivina šiltus prisiminimus.
Apskritai šiuos metus švenčių organizavimo tendencijose turbūt būtų galima pavadinti lūžio laiku, kuomet populiaru viskas, kas buvo sukurta pastarąjį dešimtmetį: nuo grandiozinių tortų iki neturinčiųjų glitimo. Po tokio etapo dažniausiai išryškėja kokia nors viena nauja kryptis, kuri daugelį užvaldo keliems metams. Kokia gi ji bus kitą sezoną, sunku pasakyti. Galėtume spėti, kad dominuoti pradės itin dekoratyvūs, barokinio stiliaus gaminiai.
Kokios sudėties, kaip dekoruoti tortai ir kiti desertai šiuo metu madingiausi, geidžiamiausi?
Individualumas tikrai išliks. Tačiau galima pastebėti, kad žmonės darosi sąmoningesni, labai svarbu tampa ingredientų natūralumas, jų kokybė, ekologiškumas. Žmonėms pirmiausia rūpi kokybė, vis dažniau atsisakoma gausių ir perkrautų dekoro elementų, labiau orientuojamasi į skonį. Šiuo metu labai mėgstami subtilūs ir gražūs gėlių dekorai. Itin populiarėja vintažiniai tortai, nenuostabu, nes tai bendra tendencija apskritai mados, interjero pasaulyje. Art Deco stilius, įgavęs postūmį susidomėjus prieškarinio Kauno architektūra, įkvepia ne vieną ieškoti įdomių sprendimų ir užsakant tortus. Didžiuojamės, kad esame tarp tų konditerių, kurie į Lietuvą atnešė dekoravimą su valgomuoju ryžiniu popieriumi. Lengvos, gamtos stichijas primenančios figūros tortą paverčia tiesiog meno kūriniu.
Vaikų šventėms vis dažniau pasirenkami ne tik mylimi animaciniai herojai ar veikėjai, bet ir subtilūs, neutralesni pastelinių spalvų dekoro elementai.

