“Pavlova” – lengvas kaip Anos Pavlovos gulbės skrydis
Visada įdomu pakeliauti istorijos vingiais, kuriuose gausu mitų, fantazijos, pasakojimų, neįprastai ir jaudinančiai pasivejančių mus iš šimtametės praeities. Skanaudami „Pavlovos“ tortą retas susimąstome, kas jį sieja su viena garsiausių pasaulyje XX a. pradžioje minias susižavėjusių žiūrovų įvairiose šalyse jaudinusių ir kerėjusių balerinų. Visi ja žavėjosi, Pavlova buvo vadinama „dieviška“ ir „nepakartojama“. Kalbėta, kad ji tikras „Baltosios gulbės“ ir netgi „Gulbių pulko fėjos“ įsikūnijimas.
O kaip nuostabusis desertas? Viena jo atsiradimo versija teigia, kad jį sugalvojo pati Ana Pavlova, kai gyveno Paryžiuje. Sakoma, kad nekaloringas baltyminis desertas su uogomis kuo puikiausiai atitiko jos poreikius. Daugelis Paryžiaus restoranų įtraukė jį į savo valgiaraščius „Pavlova“ vardu, pasinaudodami tuomet neginčijamu balerinos populiarumu.
Kita versija pasakoja mums apie tai, kad desertą balerinos garbei sukūrė australų virėjas Herbert (Bert) Sachse, kuris tuomet dirbo viešbutyje Perto mieste, Australijoje. Pirmąkart orinis stebuklas buvo patiektas Anos Pavlovos garbei surengtame pobūvyje. Desertas ypač patiko Pavlovai, kurios garbei ir buvo sukurtas. „Toks lengvas, kaip Pavlova!” – kažkas sušuko, taip duodamas pavadinimą gardėsiui.
Tuo tarpu Naujosios Zelandijos gyventojai teigia, kad šio deserto atsiradimo vieta – Velingtonas. O įkvėpėju tapo nuostabus baltas balerinos sijonas.
Nesvarbu, kokią versiją pasirinksite. Lengvas, balerinos gulbės šokio skrydį primenantis skanėstas nepalieka abejingų. Istorija ir vaizduotę žadinantys pasakojimai tarsi pagardina burnoje tirpstantį, lengvą „Pavlovą“. Išbandykite, vasara – tam pats tinkamiausias metas!