Jau daugiau nei 40 metų SIGEP yra tarptautinių konditerijos parodų ir konkursų sinonimas. Italijoje Rimini mieste sausio mėn. vykusioje 45-oje tarptautinėje parodoje apsilankė profesionalai iš 160 šalių. Vyko patyrusių meistrų ir jaunųjų talentų konkursai, bendravo ir diskusijose dalyvavo konditerijos pasaulio įžymybės, meistrai, žurnalistai, mokslininkai, visi, kurie siekia kurti kokybiškus konditerijos gaminius, kuriems svarbu suprasti, kaip keičiasi vartotojų įpročiai, kokiomis kryptimis vystosi tendencijos ir kaip galime tapti šio proceso dalimi. „Bijolos“ meistrai – taip pat aktyvūs svarbiausių pasaulio konditerijos įvykių dalyviai. Parsivežtos idėjos tampa įkvėpimu kurti unikalius gaminius, Lietuvos vartotojams pateikti tai, kas geriausio yra kuriama pasaulio konditerijos sostinėse. Svarbu „pasimatuoti“, kur mes esame pasaulio kontekste ir kaip galime bendrą konditerijos kontekstą praturtinti Lietuvoje gimstančiais skoniais bei puošybos elementais.

Aptarkime, kokias pagrindines tendencijas galima išskirti po parodos Italijoje.

SIGEP tarptautinė konditerijos paroda Italijoje

Kiekvienas produktas auginamas su pagarba gamtai.

Konditerijoje, kaip ir bet kurio maisto produkto gamyboje, žemė ir jos duodami vaisiai yra svarbiausias aspektas. Kaip auginami grūdai, kuriuos malsime į miltus ir kepsime pyragus, biskvitus tortams? Kaip auginami ir nokinami vaisiai, kuriais gardinami desertai? Labai džiaugiamės italų meistrų itin garsiai reiškiama ir pasaulyje palaikoma pozicija: kokybiškai užauginti produktai, kurie tampa konditerijos gaminių ingredientais, yra esminis ir svarbiausias dalykas, nuo kurio priklauso torto, pyrago, pyragaičio, deserto skonis ir vartotojų pasitenkinimas. Gerinti ir tobulinti agrokultūrą galima ir reikia, inovacijos žemės ūkio gamyboje būtinos, bet svarbiausia laikytis pamatinio principo – nepažeisti gamtos dėsnių. Parodoje „žvaigžde“ tapo “Farina Primitiva” – “Primityvūs miltai”. Jie tarsi simbolizuoja žmogaus ir gamtos harmoniją: kas sveika žmogui, sveika ir gamtai, ir atvirkščiai. Džiugu, kad mūsų gaminių pagrindas – kokybiški atsakingai auginami produktai kiekvienam gaminiui suteikiantys atpažįstamą, „patikimą“ skonį.

SIGEP tarptautinė konditerijos paroda Italijoje 2

Natūralumas – amžinų vertybių paieškos

Natūralumas – vis labiau įsitvirtinanti tendencija visose gyvenimo srityse: nuo maisto, aprangos iki aplinkos, kurioje gyvename. Italijos konditerijos meistrų kūryboje – tai itin aiškiai deklaruojama tendencija, vertybė. Iškiliausi meistrai vienu balsu kartoja, o jiems pritaria milijonai sąmoningų vartotojų: “Mums svarbu, kokie produktai dedami į gaminį! Tikras, o ne sintetinis ingredientas, kuria skonį!”

Tai mums itin aktualu, nes visą „Bijolos“ gyvavimo laiką mes sąmoningai renkamės, kur leidžia receptūros ir technologija, natūralius produktus – nuo kokybiškų miltų iki natūralių kiaušinių, natūralios grietinėlės, tikro sviesto, kitų ingredientų.

Drauge konditerių bendruomenė sutaria, kad susitelkę į gaminius pamirštame daugiau apie tai kalbėti. Mūsų visų atsakomybė aiškinti ir pasakoti, kokią vertę kuria natūralūs produktai. Estetika ir gaminio grožis svarbu, tačiau laimėsime visi, jei grįšime prie pagrindinės vertybės – natūralumo. Mes „Bijoloje“ liekame ištikimi tikram, laiko patikrintam skoniui, kurį kuria natūralūs ingredientai.

SIGEP tarptautinė konditerijos paroda Italijoje 3

Ištikimybė bei pagarba vietinėms tradicijom

Tarptautinis forumas vyko Italijoje, todėl neatsitiktinai daug dėmesio skirta ilgaamžėms tradicijoms ir vietos bendruomenėms. Tai dar viena ryški tendencija, kuri tik stiprės, nes yra glaudžiai susijusi tiek su atsakingu žemės ūkio produktų auginimu bei gamyba, tiek su noru konditerijos gaminiuose ragauti natūralius produktus. Džiugu, kad keičiantis su kitų šalių, tokių kaip Italija, Prancūzija konditerių patirtimi, naujovėmis, galime išlikti savimi ir savo gaminiais švęsti mūsų skirtumus. Juk daug įdomiau keliauti ir ragauti, pažinti naujus skonius, o grįžus didžiuotis tuo, ką sukuria kiekvienos šalies meistrai. Likime unikalūs savo receptūromis, skoniu, taip kursime vietines tradicijas, kurios skonio pasaulį daro įvairų, spalvingą, įdomų. Visose šalyse vartotojai gręžiasi į savo vietos gamintojus, nes būtent savoje bendruomenėje galima pajausti ir kurti unikalias tradicijas, o vietos gamintojų meistriškumas nė kiek ne menkesnis už pasaulinio garso „žvaigždes“. Tai stipri ir teisinga tendencija, kurią mes stengiamės išlaikyti per tradicinius, autentiškus, dar daugelio vaikystėje pamėgtus skonius.

SIGEP tarptautinė konditerijos paroda Italijoje 4

Profesionali draugystė su Fabio Longhin

Iš kiekvienos parodos parsivežame ne tik įspūdžius, bet ir įkvėpimą bei planus tobulinti savo asortimentą, ieškoti naujų receptūrų, kurios būtų artimos Lietuvos žmonėms ir mūsų kuriamoms tradicijoms. Džiugu, kad mūsų profesionalumą įvertino ir vienas žymiausių Italijos konditerių Fabio Longhin, su kuriuo užsimezgė profesionali draugystė. Fabio – tikras menininkas, kūrėjas, maisto gamybą pakylėjęs į naujos estetikos lygį, tuo pačiu drąsiai savo darbais deklaruojantis tradicijos svarbą, pagarbą kokybiškam produktui, o per tai – pagarbą savo klientams. Jo komanda siekia užtikrinti skonio ir estetinio tobulumo harmoniją. Dar daugiau, bendradarbiaudamas su partneriai, tiekėjais, žemės ūkio produktų augintojais jis tarsi kuria savą vietinę bendruomenę, kurioje kiekvienas jaučiasi vertingas. „Bijolos“ komandai pažintis ir galimi ateities projektai – dar vienas motyvuojantis postūmis drąsiau kalbėti apie kokybę, natūralumą, mūsų ištikimybę tradicijoms.

SIGEP tarptautinė konditerijos paroda Italijoje 5